EcoHorta

la Vall de Montsoriu – Agroecologia de proximitat!!!

Les Marietes apareixen a l’hort!!!

 

La marieta és un petit coleòpter de la família dels coccinèlids.
És rodona, de color vermell brillant amb set punts negres. Fa uns 5-8 mm de llargada.
Té sis potes i dues antenes curtes.

L’espècie més comuna és la Coccinella septempunctata, de color vermell amb punts negres. Són totalment inofensives per als humans però grans depredadores de pugons. La larva, allargada, de color gris amb punts grocs, és encara més voraç que l’adult.

Les marietes, també anomenades poriols, són uns insectes beneficiosos per a l’hort. Són també, grans depredadores de pugons. Els pugons (o polls, o àfids) són uns insectes petits que xuclen la saba a molts tipus de plantes, especialment a les parts més tendres.

Gairebé totes les plantes de l’hort, cítrics, ornamentals, etc. són susceptibles de ser atacades per pugons. Si la planta té molt de pugó, segurament no morirà però es debilitarà i no anirà tan bona com voldríem. Per mantenir a ratlla el pugó al nostre hort, podem utilitzar un dels mètodes més naturals, que és la lluita biològica amb un depredador natural: la marieta.

La femella reparteix els ous en petits grups escampats per les plantes.
En cas de perill, les marietes es fan el mort, com molts escarabats, i, en cas de molt perill, deixen anar un líquid groc que les formigues troben repel·lent, però que no sembla afectar els ocells.

Se’n troben per tot el món i actualment se’n coneixen unes 4.500 espècies, algunes de cosmopolites pel fet que han estat transportades per combatre poblacions de determinats insectes que atacaven els conreus.

Anuncios

Los comentarios están cerrados.